Zimní spánek

Burunduk je zimní spáč, zde je pár informací k zimnímu spánku

Agresivita na podzim

Někteří burunduci jsou na podzim, před ulehnutím k zimnímu spánku agresivní. V této době shromažďují zásoby na zimu a vás považují za vetřelce, kteří se mu snaží sebrat zásoby. Za své teritorium nepovažují jen klec, ale též celý obytný prostor a tak se vám může stát, že na vás zaútočí i když bude puštěn venku. S tímto bohužel nic neuděláte, musíte to vydržet a ono ho to zase přejde.

Zimní spánek

Burunduci patří do skupiny zvířat, která uléhají k zimnímu spánku. Před jeho započetím si shromažďují potravu do svého hnízda, aby měli dostatek potravy i v době, kdy je jí nedostatek. Zimní spánek u volně žijících burunduků trvá běžně od listopadu do března.

U doma chovaných burunduků je zimní spánek individuální dle veverky. Některé veverky pouze shromažďují do domečku potravu, jiné jsou nevrlé až agresivní. Některé skutečně uléhají téměř na celou dobu a probouzí se jen jednou za týden, aby se napily a něco pojedly a zase jdou spát. Jiné jsou celou dobu vzhůru, jen se probouzejí až v 10 hodin a ve 14 si jdou už zase lehnout. No a nebo vůbec zimní spánek nemají. Přitom vůbec nezáleží na tom, zda burunduka chováte v chladnější a nebo vytápěné místnosti (ty co jsou chováni ve venkovní voliéře většinou zimní spánek mají), zda je to mládě a nebo stařešina, samička a nebo sameček. Prostě záleží na konkrétní veverce.

V době zimního spánku by jste měli burunduka co nejméně rušit a pokud možno omezit vše, co by ho zbytečně budilo. Jídlo mu měňte tak 2 x týdně, aby ho měl čerstvé když vyleze a vodu denně, stejně jako když je vzhůru. Klec mu uklízejte dle potřeby. Při manipulaci v kleci si dávejte pozor, protože bývají občas agresivní  a můžou vás kousnout.